A magyar műszaki állomány képzése GRIPENRE 

 

A Magyar Légierő technikusainak első csoportja megérkezett Svédországba

 

A Magyar Légierő technikai állományának első 19 (tizenkilenc) tagja megérkezett a svédországi Halmstadba, ahol technikai képzésben részesülnek a Gripen vadászrepülőn a Svéd Fegyveres Erők Műszaki Iskolájában.

 

-        Örjan Nilsson ezredes, a Svéd Fegyveres Erők Műszaki Iskolájának parancsnoka az alábbiakat mondta: “Üdvözöljük magyar kollégáinkat iskolánkban, örülünk, hogy megismerhetjük és kiképezhetjük őket a Gripen vadászrepülő kezelésére és karbantartására”.

 

A képzés körülbelül egy évig tart, amelynek során a résztvevők elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnek a halmstadi iskolában, valamint a Svéd Légierő F7-es bázisán Såtenäsban.

 

A technikai személyzet teljes karbantartó tanfolyamon vesz részt a Gripen vadászgépek tekintetében, valamint kiképzést kapnak a földi támogató berendezések kezeléséhez, amelyeket a svéd fél a vadászrepülőgépekkel együtt szállít. A kurzust követően a technikusok hivatalos képesítést kapnak a 2006 márciusában szállítandó Gripen gépek teljes körű karbantartására.

 

A magyar Gripenek gyártása a tervek szerint halad a Saab linköpingi gyárában, és az első vadászrepülő 2005. február 16-án repült fel első alkalommal. Az első Gripen szállítása 2006 márciusában várható, és az összes gép szállítása 2007 decemberében fejeződik be. Magyarország összesen tizennégy (14) - tizenkét (12) együléses és két (2) kétüléses - Gripen vadászrepülőt bérel tíz (10) éves időtartamban, 2006 és 2016 között. Ezt követően Magyarország megszerzi a vadászrepülők és az azokhoz tartozó berendezések tulajdonjogát.

 

Magyarország volt az első olyan NATO ország, amely Gripen vadászrepülőgépeket működtet, és hamarosan átveszi a Gripen legújabb, C és D változatait. Ezek a vadászrepülők a Gripen legmodernebb szabványát képviselik, és rendelkeznek színes kijelzőkkel a pilótafülkében, visszahúzható légi utántöltő csonkkal és teljes NATO interoperabilitási képességekkel. 

 

A fenti sajtóközleménnyel kapcsolatos kérdésekkel kérjük, forduljon az alábbi kapcsolattartó személyhez: Ulf Lindstrom, az FMV sajtófelelőse, - mobil: + 46 70-982 63 96, e-mail ulf.lindstrom@fmv.se.  Képek a Gripen weboldalán találhatók: www.gripen.com, /Basket.